Dincolo de ușile Haremului. Cum arată de fapt viața reală a nevestelor arabilor

Poligamia și haremurile, absența educației și lipsa legală de drepturi, diamante sclipitoare și hijaburi – viața soțiilor arabe are atât de multe stereotipuri în ochii străinilor, încât devine dificil să distingem adevărul de mituri. Noi am decis să aflăm ce înseamnă viața reală a femeilor estice frumoase și misterioase.

Căsătorie aranjată

Behind the Harem Doors: What the Real Life of Arab Wives Is Like

Jumătate din căsătoriile din țările arabe sunt încă aranjate conform voinței părinților. Și majoritatea oamenilor cred că nimeni nu cere părerea fetei. Dar de fapt, dacă viitoarei mirese nu îi place mirele, ea îi poate refuza propunerea.
Semnarea unui contract de căsătorie este obligatorie. Spre deosebire de restul lumii, este o regulă obligatorie în țările arabe.
Femeile arabe se căsătoresc rar cu bărbați din alte religii, deoarece pot fi deportate din țara lor pentru o astfel de căsătorie. Bărbații au mai multe privilegii în această situație și li se permite să se căsătorească cu fete creștine și evreiești.

Dar, în acest caz, fata nu va obține cetățenia și copiii vor rămâne cu tatăl lor dacă divorțează.
Vârsta căsătoriei. În majoritatea țărilor arabe există o vârstă minimă pentru miri și mirese, care este de 18 ani. De exemplu, cetățenii din Tunisia se pot căsători la 18 ani conform legii, însă vârsta medie a miresei este de 25 de ani și a mirelui este de 30 de ani. În Arabia Saudită și Yemen, de exemplu, majoritatea fetelor se căsătoresc înainte de vârsta de 18 ani.

Nunțile

Behind the Harem Doors: What the Real Life of Arab Wives Is LikeTradițiile variază în diferite țări, dar miresele și mirii arabi își sărbătoresc nunta separat.

Advertisement

„Nunta bărbătească” poate fi sărbătorită într-o zi diferită de cea a miresei. De regulă, este foarte simplă: ceai, cafea, cină și comunicare care nu durează mai mult de 4 ore în total. Nunțile mireselor sunt sărbătorite mult mai mult timp într-o primărie mare, cu chelneri și artiști.
„Nunta feminină” este un prilej de a arăta diamantele, pantofii de designer și ținute de seară, deoarece de obicei toată această frumusețe este ascunsă în spatele hijab-urilor (sau abayas) și voalurilor. Acesta este motivul pentru care doar femeile pot participa la o astfel de nuntă. Aici bărbații sunt strict interziși. Personalul este doar feminin, inclusiv cântărețele, fotografii și DJ. Dacă un cântăreț celebru este invitat la sărbătoare, nu va vedea nici mireasa, nici invitații, deoarece va cânta în spatele unui ecran sau în camera alăturată și va difuza melodiile în sala principală.

Vizita soțului este anunțată din timp, astfel încât toate femeile să se poată acoperi cu abaya. Dacă soțul ajunge cu frații sai cu tatăl său, atunci și mireasa este acoperită cu o abaya albă, deoarece nici rudele soțului ei nu-i pot vedea frumusețea.
Este interzisă prezentarea lucrurilor legate de alcool în cultura arabă, inclusiv pahare de vin și șampanie. Oamenii prezintă de obicei diferite opere de artă lucrate manual, care pot fi folosite în interiorul viitoarei case a cuplului. De asemenea, este interzisă prezentarea de bijuterii din aur și mătase pentru bărbați.

Poliginia

Behind the Harem Doors: What the Real Life of Arab Wives Is LikeMajoritatea căsătoriilor sunt monogame. Nu orice arab își poate permite să aibă mai multe soții. Islamul le permite să aibă până la 4 soții, dar fiecare dintre ele ar trebui să aibă o casă și să li se ofere cantități egale de cadouri, atenție, bijuterii și așa mai departe. A avea mai multe soții este un privilegiu al șeicilor și al oamenilor foarte bogați.

Prima căsătorie este cea mai importantă. Indiferent de câte soții ar avea un bărbat, rămâne prima căsătorie „grozavă”, iar prima soție este „senioră”.
Dacă un bărbat își găsește o altă soție, celelalte soții ar trebui să o accepte. Ele trebuie să urmeze voința bărbatului lor și să nu arate emoții. De regulă, toate soțiile locuiesc în case diferite și nu se întâlnesc des.

Advertisement

Divorț

Behind the Harem Doors: What the Real Life of Arab Wives Is Like

Conform vechii tradiții, un bărbat dispus să divorțeze de soția sa trebuie să repete de 3 ori sintagma „Divorțez de tine”. După aceea, soția lui ar trebui să rămână în casa lui pentru o anumită perioadă pentru a se asigura că nu este însărcinată. În acest timp de așteptare, soțul își poate recupera soția spunând pur și simplu „Te iau înapoi”. I se permite să repete această procedură de 3 ori. După al 3-lea divorț, el nu are voie să se recăsătorească cu ea.
O femeie poate solicita un divorț dacă soțul ei nu o întreține suficient de bine.

Astfel de cazuri sunt examinate cu atenție în instanțe și sunt adesea îndeplinite. În lumea arabă, bărbații își exprimă dragostea nu cu flori, ci cu aur și bijuterii. De exemplu, un soț trebuie să meargă cu soția la restaurante, la magazine și să-i cumpere cadouri și haine scumpe. Dacă are mai multe soții, atunci ar trebui acordată o cantitate egală de atenție și cadouri.
În multe cazuri, ar putea fi foarte dificil pentru o femeie să divorțeze, deoarece instanțele iau adesea decizii prejudiciabile care susțin partea soțului.

Drepturile femeii

Behind the Harem Doors: What the Real Life of Arab Wives Is Like

În ciuda stereotipurilor, o femeie arabă este foarte respectată de bărbați. Nu ar trebui să simtă nevoia de nimic. Femeile arabe au fost printre primele care au avut dreptul să se căsătorească după dorința lor, să inițieze divorțul și să aibă proprietatea lor. Acest lucru s-a întâmplat în secolul al VII-lea, când femeile din alte țări nu au avut astfel de oportunități. Legile islamice considerau căsătoria dintre un bărbat și o femeie ca un contract recunoscut ca fiind valabil doar atunci când ambii parteneri și-au arătat acordul. Mai mult, a fost introdus dreptul unei femei de a deține proprietăți și de a folosi bunurile pe care le-a adus familiei sau le-a câștigat.

Zilele săptămânale ale femeilor. O dată pe săptămână, toate plajele, parcurile acvatice și saloanele de înfrumusețare din EAU sunt deschise doar pentru femei. Unui bărbat nu i se va permite pur și simplu să intre în niciunul dintre aceste locuri.
Cu toate acestea, soția unui musulman face totul cu permisiunea soțului ei. Dacă vrea să meargă undeva, mai întâi trebuie să-i spună soțului despre asta și să obțină permisiunea acestuia.

Advertisement

Haine

Behind the Harem Doors: What the Real Life of Arab Wives Is Like

Femeile ar trebui să-și ascundă corpul sub haine largi. Pot purta orice sub aceste haine largi: fuste mini, blugi și pantaloni scurți. Multe fete la modă invidiază ținutele frumuseților arabe. Dar la ieșire, o femeie arabă trebuie să se acopere cu o rochie largă până la tocuri și să-și ascundă fața în spatele unui voal. Totul pentru că frumusețea ei este doar pentru soțul ei, iar alți bărbați nu trebuie să o vadă. Excepțiile sunt sărbătorile și nunțile „feminine” în care nu există bărbați. Aici, femeile își pot prezenta colecțiile de haine realizate de designeri celebri.

Cu toate acestea, acest obicei nu este respectat peste tot, dar femeile ar trebui să-și acopere capul în aproape toate țările arabe.
Kuweitul este singura țară arabă în care femeile poartă haine europene afară. Totuși, acestea ar trebui să fie modeste și adecvate.
Spre deosebire de Kuweit, există țări precum Yemen și Sudan în care vechile tradiții sunt încă respectate. Femeile trebuie să poarte halate negre care să le ascundă din cap până în picioare.

Educație și muncă

Behind the Harem Doors: What the Real Life of Arab Wives Is LikeDacă o femeie dorește să primească educație, nu îi este interzisă. Multe fete merg chiar în străinătate pentru a studia. În Iordania, de exemplu, doar 14% dintre femei sunt analfabete. În Emiratele Arabe Unite, 77% dintre fete intră în colegii și reprezintă 75% din numărul total de studenți de la Universitatea Al Ain.
Treburile casnice sunt pe umerii unei femei. Dar în țările bogate, această datorie este îndeplinită de femeile de serviciu, iar sarcina principală a unei femei este să nască copii și să îi crească.

Cariere există. În Emiratele Arabe Unite, 2% dintre directori sunt femei, 20% din funcțiile administrative sunt ocupate de femei, iar 35% din forțele de muncă din țară sunt femei. La bursa din Abu Dhabi, 43% dintre investitori sunt femei. De asemenea, în Emiratele Arabe Unite, femeile pot ocupa funcția de judecător și pot lucra în departamente guvernamentale, cum ar fi forțele de poliție. Peste 26% din parlament este alcătuit din femei din Tunisia. Obstacolul aici poate fi doar faptul că în multe țări arabe o femeie nu poate merge la muncă fără permisiunea soțului sau a tutorelui său.
Există alte fapte interesante despre femeile arabe pe care le cunoașteți? Vă rugăm să le împărtășiți în comentarii!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *