Ochiul Pamantului

La prima vedere pare o imagine ireală, elaborată cu ajutorul programelor de editare fotografică. În realitate însă, imaginea reprezintă un lac natural, de o frumuseţe aparte, desprinsă parcă din altă lume.

Este vorba despre un lac-crater situat în sudul Islandei, cunoscut sub numele de Lacul Kerid (Kerith). Este unul dintre multele lacuri vulcanice din zonă, cunoscute sub numele de Zona Vulcanică de Vest a Islandei, care include peninsula Reykjanes și Glațierul Langjökull.Ceea ce diferenţiază lacul Kerid de alte lacuri de origine vulcanică este faptul că are cea mai vizibilă calderă, încă intactă, care creează un tablou natural desăvârşit.

Lacul în sine este destul de puțin adânc (7-14 metri, în funcție de precipitații și de alți factori), însă datorită rocii vulcanice de culoare roşie care îmbracă craterul şi mineralelor din sol, acesta dă naştere unui mediu acvamarin izbitor de viu.

Daca initial s-a crezut ca masivul crater a fost creat in urma impactului cu un meteorit, oamenii de stiinta au fost nedumeriti de foma plata a „fundului” craterului, inexplicabila.

In cele din urma, au ajuns la concluzia ca formatiunea este, mai degraba, produsul eroziunii domului vulcanic initial.

Eroziunea produsa de vant si apa a „decojit” incet, de-a lungul secolelor, straturile de roca, creand forma actuala, de „ochi”.

Caldera în care se găseşte lacul are aproximativ 55 m adâncime şi 170 m lățime, având pereţi abrupţi, cu vegetaţie mică. Frumuseţea unică este dată de faptul că unul dintre pereţii lacului-crater este mai puţin înclinat, fiind acoperit aproape în întregime cu muşchi de pământ.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *